Heb je je droomhuis gekocht, en starten nu de verbouwingen? Of wil je die extra slaapkamer nu echt eens onder handen nemen? DIY kan je leren, en met handige tools, tips en een handig paar handen kan jij alle uitdagingen aan!

Haal het juiste materiaal in huis

Een goede werkman of -vrouw staat maar zover als zijn collectie gereedschap. Enkele basics kan je makkelijk aankopen via gereedschapbakken. Denk maar aan die van Makita of Stanley. Naast het basis gereedschap zijn een ijzerzaag, boormachine, elektrische schroevendraaier, schuurmachine en decoupeerzaag zeker handige tools. Maar ook werkkleding is belangrijk voor je comfort en veiligheid. Schaf dus zeker een veilig paar werkschoenen aan met stalen tip om je tenen en enkels te beschermen. Vergeet ook geen degelijke werkbroeken te kopen met knielappen: een short voor in de zomer en een langere broek voor buiten te werken in de winter. Ten slotte, schaf je best ook een beschermbril, oorbeschermers en handschoenen aan.

Volg je talent en interesses

We kunnen heel wat bijleren, akkoord, maar als doe-het-zelver focus je best eerst op je sterktes. Ben je sterk in detailwerk? Dan zijn tegels of schrijnwerkerij meer voor jou. Heb je geen hoogtevrees en kan je gestructureerd werken? Probeer dan dakwerken uit. Ben je eerder creatief? Ga dan voor schilder- en behangwerken. Wist je dat je voor doe-het-zelf klussen ook opleidingen kan volgen? Bij een interesse in loodgieterij of elektriciteit, kunnen zo’n opleidingen je zeker op weg helpen. Focus vooral op cursussen waar je van experts veel bijleert, en zorg dat je bij je thuis meteen de theorie kan toepassen. Zo onthoud je de praktische kennis namelijk het beste.

 

Zelfkennis is de sleutel

“Help, m’n man is een klusser” toonde de negatieve kant van doe-het-zelvers. Maar in het programma zat wel een waarheid: voor je start met doe-het-zelven, moet je jezelf goed kennen. Heb je tijd om je badkamer onder handen te nemen? Heb je de nodige expertise en het juiste materiaal of neem je best ook een vakman onder de arm? Stel een realistisch plan op en houd jezelf een spiegel voor: zo weet je waar jij goed in bent en wat je beter uitbesteedt. Naast zelfkennis, is zelfvertrouwen en de nodige hulp zeker belangrijk. Want bij elk DIY project gaat er wel eens iets mis, dat gebeurt nu eenmaal. Maar dat betekent toch niet dat je moet opgeven? Met wat doorzettingsvermogen en de nodige hulp, klaar jij de klus!

Categorieën: Eigenzinnig

0 reacties

Geef een reactie