Palmolie heeft een slecht imago wat betreft milieuvriendelijkheid. Dit goedkope middel wordt in talloze producten verwerkt, zowel in de voedselindustrie als in cosmetica. Toch betalen we met elkaar een hoge prijs voor dit goedkope goedje: grootschalige ontbossing van regenwouden op de aarde. Ofwel, palm oil deforestation.

Over de hele wereld is palmolie een populair goedje. Het is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en verslaat andere plantaardige oliën zoals sojaolie, koolzaadolie en zonnebloemolie. De palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië.

Problemen bij palmolie productie

Het probleem van palmolie is dat er enorme stukken regenwoud worden gekapt om plaats te maken voor deze palmolieplantages. Dat belemmert niet alleen de ruimte voor dit unieke landschap en alle bedreigde diersoorten die hier leven, maar ook voor de lokale bevolking. Ontbossing gaat gepaard met hevige bosbranden, waarbij veel CO2 vrijkomt. Daardoor heeft het een dubbel slechte werking op het milieu.  Ook worden er vaak veel pesticiden op de plantages gebruikt. Deze putten de grond uit. En brengt veel schade teweeg.

Het alternatief: duurzaam geproduceerde palmolie

Het verbruik van palmolie mijden is lastig, omdat het in zo veel producten zit verwerkt. Toch is er een oplossing. Er bestaat namelijk ook duurzame palmolie. Met een speciaal keurmerk weet je dat de palmolie geproduceerd is op een duurzame wijze. Daarbij wordt gegarandeerd dat er geen sprake is van ontbossing voor de productie van palmolie. En zoals met veel dingen geld: klant is koning. Wanneer de wereldbevolking massaal gaat vragen naar duurzaam geproduceerde palmolie, zullen ook grote industrieën hier op over moeten stappen.

Greenpeace

Dit vereist wel een transparant productieproces van bedrijven. Bedrijven komen nu vaak hun beloften niet na. Het is makkelijk om binnen deze schimmige sector de bron van je olie te verhullen. Er zijn al een aantal partijen die hier werk van maken. Zo vecht Greenpeace al jaren voor een transparantere bedrijfsvoering voor bedrijven die werken met palmolie. Zodat een duurzaam keurmerk ook echt duurzaam is.

DASPO

In Nederland heb je het samenwerkingsverband DASPO. DASPO staat voor Dutch Alliance Sustainable Palm Oil. De club zet zich in voor een verduurzaming van de palmolieketen, en heeft als doel gesteld alle Nederlandse producenten over te laten stappen op het gebruik van duurzame palmolie. Honderd procent dus. Inmiddels werkt ruim 87 procent van de Nederlandse producenten uit de voedingsmiddelindustrie met duurzame palmolie. DASPO probeert zijn doelstelling ook internationaal door te voeren. Ook in Noord Amerika, Zuidoost Azië en de rest van Europa zet DASPO mensen aan het denken.

Wees als consument dus bewust van de schadelijke gevolgen van palmolie, en check of de producten die jij gebruikt geproduceerd zijn met duurzame palmolie.

Categorieën: Natuur

0 reacties

Geef een reactie