Je hebt een nieuwe woning en heel wat verbouwingen gedaan. De nieuwe vloer ligt, er is een nieuwe keuken en badkamer en ook de nodige uitbraakwerken zijn gedaan. Nu alles in z’n plooi valt, droom je stiekem al van decoreren. Maar eerst moeten de nodige schilderwerken gedaan worden. In dit artikel vind je enkele nuttige tips!

Wees geduldig

Het kriebelt wellicht al om de verfborstels en -potten boven te halen en snel te starten met schilderen. Geduld is echter een toverwoord als het op schilderwerken aankomt. Voor je begint te verven, moet je er zeker van zijn dat de muren kurkdroog zijn. Dat kan elke schilder in België je vertellen. Experts gaan uit van 1 millimeter per week. Is er dus 2 centimeter pleister op de muren gezet, dan moet je 20 weken wachten.

Start met een primer

Heb je echter niet zo veel geduld, dan kan je in een speciaalzaak een vochtmeter lenen om te meten of de muren toch niet al droog genoeg zijn. Is dat het geval, dan kan je alvast een primerlaag aanbrengen. Denk je dat een primer overbodig is? Think again. Dit laagje zorgt ervoor dat de ondergrond – de muur dus – de verf goed opneemt. Het vormt als het ware een brug tussen de pleister en de afwerkingslaag. Breng je geen primer aan, dan is de kans groot dat de verf niet goed aan de muren blijft hangen en dat wil je absoluut vermijden.

Afplakken maar

Ga je aan de slag met verf, dan moet eerst en vooral raam- en deurkaders, lichtknoppen, stopcontacten en plinten afplakken. Kies zeker niet voor een goedkope tape, want de verf zal onder te tape kruipen wat zorgt voor een slordig resultaat. Bovendien is de lijm bij deze tape vaak te sterk waardoor er verf kan meekomen als je de tape van de muur trekt. Klaar met verven? Verwijder de afplaktape dan voorzichtig én pas als de verf volledig droog is. Ben je niet geduldig genoeg, dan zullen er beschadigingen aan je schilderwerk ontstaan en dat zou zonde zijn.

Goede verf

Op zoek naar goede verf? Laat je adviseren in een speciaalzaak, want er is keuze te over. Afwasbare verf is altijd een goed idee, zeker met kinderen in huis. Vuile kinderhandjes of viltstift op de muren is in één-twee-drie verdwenen. Eén laagje verf is onvoldoende. Afhankelijk van de soort verf en de kleur moet je meerdere lagen aanbrengen. Zet je een lichte kleur op de muur, dan is twee laagjes voldoende. Voor felle of donkere kleuren verf je drie lagen.

Zie je het na al deze nuttige tips toch niet zitten om zelf je schildersoutfit aan te trekken? Dan kan je ervoor kiezen om een schilder in Oostende of elders in België aan te schrijven en een beroep te doen op zijn of haar vakkennis en ervaring voor een prachtig resultaat.

Categorieën: Lifestyle

0 reacties

Geef een reactie