Vanaf de lente tot in het najaar worden de meeste planten gesnoeid die in de gemiddelde tuin voorkomen. Wanneer welke plant gesnoeid moet worden komt redelijk precies, en het is daarom best wel een goed idee om je goed te verdiepen in snoeien. Want hoe werkt snoeien eigenlijk? En wanneer snoei je wat? In deze blog lees je alles over het snoeien, en met welk gereedschap je dat het beste kan doen! Veel leesplezier!

Snoeien, waar begin je mee?

De reden waarom planten gesnoeid moeten worden komt vooral neer op het principe van bloei. Als je een plant hebt die je optimaal in bloei wilt hebben, dan moet je takken die onnodig veel grondstoffen opeisen weghalen. Denk bijvoorbeeld aan een druiventak. Als je veel lekkere sappige druiven wilt hebben, moet je zorgen dat zoveel mogelijk grondstoffen die de plant opneemt naar de druiven gaan. Lange zijtakken snoei je daarom weg. Dit betekent dat je misschien wat baby druiven moet weghalen, maar het maakt je oogst uiteindelijk optimaal.

Je tuin mooi houden door te snoeien

Ook kun je snoeien om je tuin in de perken te houden. Bomen en grote struiken kunnen namelijk exponentieel gaan groeien, en voordat je het weet is je hele tuin dichtgegroeid! Als je dit wil voorkomen kun je meer drastisch gaan snoeien. Dan snoei je takken helemaal kort tot aan de hoofdstam, zodat het weer even duurt voordat ze aangroeien! Zoek wel altijd goed uit wanneer je jouw boom of struik kan snoeien, zo kun je hem niet per ongeluk dood laten gaan. Sommige bomen en struiken hebben namelijk hun takken nodig om de winter door te komen, anderen juist niet!

Een kettingzaag doet het werk voor je

Een druivenplant kun je nog wel snoeien met een handschaar of tuintang. Als je grote struiken of bomen gaat snoeien kun je beter grof geschut gaan inschakelen! Met een kettingzaag snoei je super eenvoudig bomen en takken in je eigen achtertuin. Ook kun je de zaag vervolgens gebruiken om die takken tot brandhout te zagen. Een kettingzaag bespaart je zo veel energie vergeleken met een handzaag of tuinschaar. Ook kun je er veel meer mee dan met een tuinschaar. Het is wel een gevaarlijk instrument, dus je moet het altijd met voorzorg gebruiken.

Waar haal je de geschikte kettingzaag?

Nu moet je alleen nog een kettingzaag kopen. Dit doe je of online, of in de winkel. Voor zo’n groot stuk gereedschap is het aan te raden om naar een winkel te gaan. Online kun je zeker het voorwerk doen waar kettingzagen te koop zijn en welke soorten elke winkel heeft. Toch wil je met zo’n stuk gereedschap het eerst in handen hebben voordat je het koopt. Daarnaast zit er ook een stuk uitleg bij wat betreft het veilig handelen. Het is beter te begrijpen als een expert dat fysiek uitlegt dan dat je het leest of ziet op internet! Kies voor een vakman die voor kwaliteit en service gaat om zeker te weten dat je een goed staaltje gereedschap koopt!


0 reacties

Geef een antwoord