In de wereld waarin wij tegenwoordig leven wordt veel waarde gehecht aan het naleven van bepaalde idealen. Een mens moet er een gezond voedingspatroon op nahouden, hard werken om brood op de plank te brengen en zichzelf spiritueel ontwikkelen om tot zijn ware ‘zelf’ te komen.

Het willen realiseren van deze idealen gaat niet zonder slag of stoot. Het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen niet genoeg aandacht besteden aan zichzelf en alleen maar bezig zijn met het plezieren van andere mensen. In dit blog wordt verteld hoe je de grenzen van jouw eigen kunnen aangeeft en ermee om leert gaan.

Een verbouwing

Om wat duidelijke handvatten te geven wordt er aan de hand van een voorbeeld uitgelegd hoe je hiermee om kan gaan. het voorbeeld in kwestie is een verbouwing. Iedereen heeft er wel eens eentje gehad; of het nu op grote of kleine schaal is geweest.

Wanneer je begint aan een verbouwing heb je een plan in het hoofd. Je hebt bijvoorbeeld de wens om minder energie te steken in het jaarlijkse onderhoud van jouw huis, dus besluit je om de houten kozijnen – die ieder jaar opnieuw geschuurd en gelakt moeten worden – te laten verwisselen voor nieuwe kunststof kozijnen.

Je begint met het maken van een plan. Nadat deze reëel is gebleken kan je beginnen met het contacteren van een professional. Je wil tijdens het proces zo veel als mogelijk ondersteunen en besluit je om gewoon met de werkmannen mee te werken. Op gegeven moment wordt het ook van jou verwacht dat je meedoet en steeds meer onderdelen van het project zelfstandig kan uitvoeren. Maar dit is niet waarom je professionals hebt aangenomen. Dit is een goed moment om jouw grenzen aan te geven en afstand te nemen van hetgeen dat energie van jou wegneemt.

Signalen die aantonen dat de grens in zicht is

Het kan zijn dat je voor het eerst in zo’n situatie terechtkomt. Het is iedereen wel een keer overkomen en daar zijn geen zorgen over. Wat wel zorgelijk is, is dat wanneer je bijvoorbeeld weer met een verbouwingsproject bezig bent zoals het vervangen van een schuifpui, je herkent wanneer genoeg, genoeg is.

Hiervoor zijn een aantal richtlijnen te volgen. Je wordt bijvoorbeeld vermoeid wakker en hebt weinig energie om aan de klus te beginnen. Andere signalen die erop kunnen duiden dat je jouw project beter uit handen kunt geven aan een professional die specifiek verstand van zaken heeft, zijn dat je prikkelbaarder wordt, minder uitkijkt naar het eindresultaat of juist verlangt naar wanneer het project afgerond is. Wacht daarom niet tot het zo ver is, maar laat jouw projecten uit handen nemen door ervaren vakmensen!

Categorieën: Lifestyle

0 reacties

Geef een antwoord