Kinderlijke uitvinders

Kinderlijke uitvinders

Toegegeven: vaak hebben kinderen de gekste ideeën. Maar in sommige gevallen zijn die ideeën helemaal niet zo gek, en blijkt het achteraf een razend interessant product te zijn. In dit artikel enkele voorbeelden die door kinderen zijn bedacht!

Kindling Cracker

Bedacht door een dertien jarig meisje uit Nieuw Zeeland: Ayla Hutchinson. Ze bedacht de kindling cracker voor een schoolopdracht. Best bijzonder dat hout voor 5000 jaar op dezelfde manier werd gehakt: met een bijl slaan op de houtblokken. Daarbij kan het hout echter verschillende kanten uit spatten. Ayla bedacht een veiligere manier: de Kindling Cracker houdt het hout overeind en onderop zit een bijl. Je slaat er met een hamer op en daardoor splijt het hout van onder. Zo kan jong en oud veilig hout hakken.

Trampoline

George Nissen was als tiener al een sportfanatiekeling. Samen met zijn atletiek coach bedacht hij manieren om hoger te kunnen springen. Het eerste springgerei maakte hij van rest staal en de binnenbanden van een auto. Toen hij een verplaatsbare stellage had gemaakt kwam de naam trampoline. Fun fact: wist je dat in de jaren 50 er vaak trampolines bij benzinestations te vinden waren, zodat kinderen even hun energie kwijt konden gedurende een lange autorit?

Waterijsjes

Kinderen hebben wel vaker last van een korte spanningsboog. Maar soms komt deze goed van pas. In het geval van Frank Epperson, 11 jaar oud, resulteerde die korte spanningsboog in waterijsjes. Frank zat op het terras van zijn huis een gepoederd zoet drankje klaar te maken toen iets anders zijn aandacht trok. Hij vergat het glas en vond het de volgende dag pas weer terug: bevroren en wel was het een heerlijk waterijsje geworden. Nadat hij jaren deze traktatie voor vrienden en zelfs zijn eigen kinderen had gemaakt, besloot hij er in 1924 een patent voor aan te vragen.

Superman

In slaap vallen op hete zomerdagen kan soms best lastig zijn. Ook Jerry Siegel had hier als tiener last van. Hij kon niet in slaap vallen en in zijn hoofd bleven zijn favoriete science fiction verhalen rondspoken. Toen hij naar buiten en naar de maan keek, kreeg hij zelf een idee. Hij schreef het op en rende de volgende dag naar een vriend die wat schetsen maakte. Vier jaar later vonden ze een uitgever. Tegenwoordig is Superman een van de bekendste superhelden.

Oorwarmers

Oorwarmers zijn al in 1873 bedacht door een 15 jarig jongetje: Chester Greenwood. Chester vond het fantastisch te schaatsen op bevroren meertjes in de koude winters, maar door zijn wol allergie kon hij geen warme mutsen met oorflappen dragen zoals zijn vrienden. Hij vond het wel heel irritant dat hij steeds moest stoppen door zijn koude oren. Hij vroeg zijn oma om twee flappen van flaneel of bevervacht op wat draden te naaien, zodat hij deze om zijn hoofd kon buigen. Tien jaar later was Greenwood eigenaar van de eerste oorwarmer-fabriek en produceerde zo’n 50.000 oorwarmers per jaar.