Al in groep één wordt er goed gelet op de fijne motoriek. Dit is namelijk één van de belangrijkste punten als het uiteindelijk om schrijven gaat. De fijne motoriek wordt al vanaf baby af aan getraind. Dit begint allemaal met het grijpreflex, het echte grijpen, de pincetgreep, enzovoorts. Op de peuterleeftijd worden kinderen steeds handiger en leren ze uiteindelijk zelfs knippen in een rechte lijn, zichzelf aankleden en grote kralen rijgen. Toch ziet men dat de fijne motoriek door de jaren heen achteruit is gegaan. Steeds meer kleuters komen in de kleuterklas of zelfs groep drie terecht met een flinke achterstand in de fijne motoriek. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het gebruik van tablets en smartphones. Waar vroeger eerder dingen werden gedaan die de fijne motoriek beter stimuleerden.

Wanneer de fijne motoriek niet voldoende is, kan dit veel problemen opleveren in groep drie. Schrijven wordt dan des te moeilijker en daarom ook minder leuk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de fijne motoriek van jouw peuter of kleuter te stimuleren. Dit kan op meerdere manieren. Wij zetten een aantal tips op een rij.

Maak kleuren interessant

Kleuren is een goede manier om de fijne motoriek te trainen. Bovendien leren ze op deze manier ook al beter de pengreep te hanteren en fijnere streken over het papier te maken. Kleuren vindt echter lang niet ieder kind even interessant. Je kunt het leuker maken door een stel aantrekkelijke kleurboeken te kopen. Bijvoorbeeld van TOPmodel of een favoriete stripheld. Geef eventueel zelf ook het goede voorbeeld door naast je kind te gaan zitten en een kleurboek voor volwassenen te gebruiken. Op die manier maken jullie hier dagelijks kort even tijd voor. Tijd voor ontspanning, gezellig bijkletsen en stiekem dus ook die fijne motoriek trainen.

Kleine werkjes in en om het huis

Op deze leeftijd vinden kinderen het nog heel leuk om te helpen bij huishoudelijke klusjes. Vaak vragen ze hier zelf om. Toch zullen de meeste ouders wel herkennen dat je hier niet altijd tijd voor hebt en negen van de tien keer afwijzend reageert. Toch is het goed om hier eens wat langer stil bij te staan. Sommige klusjes kunnen namelijk uitermate goed zijn voor de fijne motoriek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snijden van groenten, brood smeren of alleen maar de tafel dekken. Het zijn maar kleine dingen die erg effectief kunnen zijn. Neem dus af en toe de tijd om hier samen aan te werken. Dat is niet alleen heel gezellig, maar levert ook nog eens heel veel op.

Kleine dingen oppakken met een pincet

Het is op deze leeftijd nog heel gemakkelijk om interessante spellen te bedenken. Je kind staat nog voor veel dingen open. Pak daarom eens een grote doos en vul deze met allemaal kleine spulletjes. Denk bijvoorbeeld aan kleine propjes papier of balletjes. Leg hier een pincet naast en twee schoteltjes. Maak er vervolgens een wedstrijd van wie de meeste spulletjes met zijn of haar pincet op kan pakken. 

 

Categorieën: Lifestyle

0 reacties

Geef een reactie