Heb je al je hele leven interesse in de paardensport? Misschien volg je zelfs al een tijdje paardrijlessen? Je paard wat in galop of draf laten lopen is vooral ter ontspanning. Mag het een niveautje hoger voor jou, dan kan je overwegen om lessen te volgen in een van de drie olympische disciplines: jumping, dressuur of eventing. In dit artikel lees je alles over jumping. Wat is het, kan iedereen het leren en wat hebben jij en je paard ervoor nodig?

Wat is jumping? 

Jumping, dat is een paard dat over een paar balken springt. Dat is wat veel mensen denken, maar het is meer dan dat. Deze discipline in de paardensport vraagt heel wat moed en durf, zowel van het paard als van de ruiter. Je hebt er niet alleen moed voor nodig, maar ook heel wat controle en technisch vermogen. Sommige hindernissen omvatten twee- tot drievoudige combinaties, dus daar gaat heel wat training aan vooraf. In een parcours zitten gemiddeld 10 tot 13 hindernissen waar een paard over moet springen, telkens met een andere hoogte. Het is de bedoeling dat het paard zo weinig mogelijk fouten maakt en dat er geen balk valt of dat het paard niet weigert. Gebeurt dat wel, dan worden er strafpunten uitgedeeld.

Basisverzorging

Welke discipline je ook doet met je paard, een basisverzorging heeft élk paard nodig. Wat houdt dat in? Zorg ervoor dat je paard de hele tijd vers water ter beschikking heeft, net als beschutting. Een droge stal waar je dier kan schuilen bij felle regen of zon. Een weide waar het paard voldoende kan bewegen en grazen is van groot belang. Dat gras volstaat echter niet als voer, een paard heeft ook ruwvoer nodig en in de winter nog wat extra vitaminen. Af en toe een zoete wortel maakt je paard extra blij, maar overdrijf niet met wortels of fruit want die bevatten best veel suiker. Ben je nog op zoek naar een weide, kijk dan naar eentje waar al andere paarden staan. Aangezien een paard een groepsdier is, staat ie liever niet alleen.

Wat hebben jij en je paard nodig om te jumpen?

Elke keer als je op een paard kruipt, heb je een aantal dingen nodig. In de eerste plaats trek je zelf een paardrijbroek en paardrijlaarzen aan en zet je een cap op je hoofd om het veilig te houden. Klaar om het paard op te zadelen? Dan heb je een dekje nodig waarop je het zadel plaatst, maar je moet ook de singel vastmaken en de beugelriemen correct instellen. Als jullie effectief gaan springen, doe je er goed aan je paard wat extra bescherming te bieden. Enerzijds zijn er springschoenen die je rond de hoeven aanbrengt. Deze schoenen absorberen schokken goed en bieden zo maximale bescherming. Anderzijds laat je je paard peesbeschermers dragen die de pezen beschermen tegen, bijvoorbeeld, scherpe voorwerpen.

Ben jij klaar voor je eerste jumping wedstrijd?

Categorieën: Lifestyle

0 reacties

Geef een reactie