Defensief rijgedrag

Defensief rijden wil zeggen dat je jouw auto en de verkeerssituaties de baas bent. Je overziet verkeerssituaties, je weet wat er eventueel kan gaan gebeuren en je reageert adequaat. De basisregel hierbij is afstand houden en anticiperen.

Uit verschillende internationale studies blijkt dat chauffeurs van bedrijfswagens meer ongevallen hebben of veroorzaken. Ook zouden ze meer verkeersovertredingen begaan. Dit zou het gevolg zijn van het beleid vanuit bedrijven waarbij de werkgever de kosten van de ongevallen en de overtredingen op zich neemt. In Vlaanderen zien we echter dat veel bedrijven een Car Policy toepassen waarmee ze het gevaarlijk rijgedrag trachten in te perken. Zo nemen werkgevers vaak de kosten van het eerste ongeval op zich, maar moet de werknemer de franchise van de volgende volledig zelf betalen. Verkeersovertredingen zijn in Vlaanderen in het algemeen voor de werknemer.

Deze Car Policy is een eerste stap naar veiliger rijgedrag van werknemers. Wanneer werknemers worden gestimuleerd om defensief te rijden, zijn er nog grotere winsten te bereiken.

Nieuws over dit thema

08/12/2014 - Veilig Verkeer Nederland (VVN) en BP (tankstations) werken samen om de zakelijke rijder bewust te maken dat het gebruik van smartphones in de auto gevaarlijk is in het verkeer. In dit digitale tijdperk zijn meer en meer mensen met hun smartphone in de weer tijdens het rijden. Wie berichtjes of e-mails checkt achter het stuur loopt 25 keer meer risico op een ongeval.