Spitsgids wil drukte op treinen tonen

Wie dagelijks pendelt ken het fenomeen: volle treinwagons. Om te weten te komen of de trein vroeger of later iets minder druk is, willen TreinTramBus en iRail.be de ‘Spitsgids’ toevoegen aan de reeds bestaande IRail-app.

Spitsgids moet een handige toepassing worden die voorspelt hoe druk het is op jouw trein en je op tijd meldt wanneer je beter wat vroeger of later vertrekt.  Op basis van opvraagdata zal de app berekenen hoe vol de trein zit. Wanneer jouw trein te vol zit, meldt jouw app naar keuze (RailerApp (iPhone), iRail.be (web) of BeTrains (Android)) je dat.

“Op die manier kan je er voor kiezen om een trein vroeger of later te nemen als je nog thuis, bij vrienden of op kantoor zit. Zo kan je comfortabel op je trein wachten” laten de ontwikkelaars weten. Zelf zullen reizigers ook kunnen aangeven hoe druk het op de trein is.

Terugkoppelen naar NMBS

“Als we weten welke treinen altijd te vol zitten, kunnen we dat terugkoppelen naar de NMBS. Zo kunnen we gericht vragen om de capaciteit op die lijn te vergroten. Met het nieuwe vervoersplan van 2017 in het achterhoofd, is het nu tijd om die informatie te verzamelen.” geven de ontwikkelaars nog mee.

Crowdfunding

Bedoeling is dat de app niet alleen door de initiatiefnemers wordt ontwikkeld, maar ook met een community. In eerste instantie willen TreinTramBus en iRail een student tijdens een open Summer of code, een open innovatieproject in juli, onder begeleiding de app laten uitwerken. Ook is men nog op zoek naar een coach om mee te helpen coderen, iemand die kan meehelpen aan een communicatieplan of naar meedenkers over een verdienmodel voor de app.

Open data

De app zal gebruik maken van drie databronnen waar TreinTramBus en iRail zelf eigenaar zijn en zo als open data (CC0) ter beschikking kunnen stellen voor alle andere ontwikkelaars.

In eerste instantie is er TreinTramBus die weet welke treinen te druk zijn. Gedurende een workshop begin juli zal hun knowhow worden verzameld en die zal worden gecodeerd in een open-source programmacode. Feedback van gebruikers van de apps Railer en BeTrains zullen de basisdata continu corrigeren. Ten derde zijn er ook nog query logs van de iRail API die wijzen op een hogere vraag, en dus bezetting, van de treinen.

In een vervolgtraject kunnen eventueel datasets zoals drukte op de weg, datasets van de NMBS zelf, gegevens van het KMI (nuttig voor de trein naar Oostende in de zomer) enzovoort er worden aan toegevoegd.

Nog tot 17 mei is het mogelijk het project te steunen op https://spitsgids.be.

(Bron: TreinTramBus en iRail)

Thema: 
Mobiliteitsmanagement