Nissan stelt energiestation van de toekomst voor

Door de diverse nieuwe aandrijfvormen zullen niet alleen de wagens ‘anders’ zijn maar ook het ‘tankstation’.

Autoconstructeur Nissan keek daarom samen met het vermaarde internationale architectenbureau Foster + Partners naar een nieuw concept. Het is een plan om de mobiliteit in de toekomst te garanderen om te kijken welke invloed emissievrije mobiliteit op moderne stadsontwikkeling kan hebben en bovenal welke mogelijkheden binnen steden geboden kunnen worden:

De auto als ‘energiestation’

Nissan en Foster + Partners kwamen tot de conclusie dat het energiestation van de toekomst heel goed de auto zelf zou kunnen zijn. In een video van twee minuten  waarin de Nissan LEAF en de futuristische Nissan IDS Concept een prominente rol spelen  laat Nissan zien hoe ons leven kan veranderen als de technologie verder ontwikkelt. Het is een wereld waarin auto’s meer samenwerken met hun omgeving naarmate meer consumenten kiezen voor emissievrije, Piloted Drive-technologie.

Richard Chandler van Advanced Product Strategy Nissan Europe: “Nieuwe technologie biedt talloze oplossingen voor de uitdagingen die we in onze steden tegenkomen. De kracht schuilt in een effectieve integratie van die oplossingen. Nissan is al sinds 2010 toonaangevend op het gebied van emissievrije auto’s, maar wij kijken vooruit. De toekomst van mobiliteit hangt af van zowel de infrastructuur als het milieu. We zoeken praktische, werkbare oplossingen.”

Ommekeer in energiebeheer

Nissan voorziet een ommekeer in energiebeheer, –levering en -verbruik. Door technologie waarmee de batterij van EV’s stroom aan het elektriciteitsnet kan leveren en energie kan opslaan, door draadloos opladen, Intelligent Drive-technologie en draadloze connectiviteit. Daarbij kan Nissans vooruitstrevende technologie een belangrijke rol spelen.

David Nelson, hoofd design bij Foster + Partners: “Elk fantastisch ontwerp is gebaseerd op een idee dat onze manier van leven positief kan veranderen. We moeten emissievrije technologie integreren in de bebouwing om steden slimmer en duurzamer te maken. We moeten veel verder kijken dan alleen naar de auto. Het moet onderdeel zijn van alles wat we doen.”
 
Behoefte aan duurzame energie stijgt

Maar liefst 54 procent van de wereldbevolking leeft in steden. Tegen 2050 woont 70 procent in stedelijk gebied. Het is dus noodzakelijk dat de infrastructuur deze groei aankan.
De ontwikkeling van een duurzame en innovatieve energie-infrastructuur is essentieel, aangezien er steeds meer vraag is naar alternatieve energie, bijvoorbeeld elektriciteit. Nissan test momenteel een innovatief vehicle-to-grid-systeem dat in combinatie met hergebruikte accu’s van bezitters en bestuurders van EV’s een soort energiebeheerders maakt. Door de mogelijkheid te bieden in de batterij van hun auto energie op te slaan, of juist energie te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Naar verwachting kan in 2050 bijna volledig aan de vraag naar energie worden voldaan met hernieuwbare energie.

(Bron: Nissan)