Eerste publiek waterstoftankstation geopend

Eind vorige week is in Zaventem het eerste openbare waterstofstation in België plechtig ingehuldigd. Dit station, dat Air Liquide heeft ontworpen, geïnstalleerd en nu uitbaat, op de terreinen van Toyota Europe is een belangrijke stap voor waterstof als schone energiebron in België.

Publiek-privaat project

Het waterstofstation werd gebouwd in het kader van het SWARM-project en kreeg de financiële steun van het Europees Fonds Fuel Cells and Hydrogen - Joint Undertaking, een publiek-privaat partnerschap dat de ontwikkeling van waterstofenergiegerelateerde applicaties wil ondersteunen.

Het station werd gebouwd op een terrein dat ter beschikking werd gesteld door Toyota Motor Europe en maakt het mogelijk België aan te sluiten op het Europese waterstofnetwerk. De waterstof die er wordt geleverd komt tot stand door elektrolyse, een procedé dat geen CO2 uitstoot.

30 en 40 tankbeurten per dag

In dit waterstofstation kunnen tussen 30 en 40 tankbeurten per dag worden uitgevoerd in minder dan 5 minuten (voor auto’s), goed voor een autonomie die vergelijkbaar is met de autonomie van wagens op benzine of diesel.
Het project kon tot stand komen dankzij een uitstekende samenwerking tussen alle partners, zowel publieke als private. Het bewijst de synergie die een geëngageerde strategische demarche kan opleveren om een markt van alternatieve brandstoffen te ontwikkelen en om de erbij horende infrastructuren uit te bouwen.

Masahisa Nagata, Executive Vice President, Toyota Motor Europe: “We zijn bijzonder blij met de opening van het eerste publieke waterstofstation in België vandaag.  We zijn ook verheugd dat Toyota nu de eerste Toyota Mirai wagens kan beginnen verkopen aan Belgische klanten, die dit station kunnen gebruiken om hun wagen te tanken. We kozen de naam ‘Mirai’ voor deze wagen omdat het ‘toekomst’ betekent in het Japans. En dat is nog belangrijker voor ons dan de wagen op zich, omdat dit precies is wat deze technologie vertegenwoordigt: de weg naar een betere, veiliger en schonere toekomst.” 

Ook Karine Boissy-Rousseau, algemeen directeur van Air Liquide Benelux Industries, ziet de toekomst voor waterstofwagens positief in: "Air Liquide wenst de toegang van zo veel mogelijk mensen tot schone energie te bevorderen. Dankzij de technologische expertise van onze medewerkers en de gedeelde visie van autobouwers zoals Toyota, brengen wij een concreet antwoord op de uitdagingen van schoon vervoer: een alternatief voor koolwaterstoffen, het indijken van de broeikasgassen en van de stadsvervuiling."

Magda Kopczynska, Director of Innovative and Sustainable Mobility at the European Commission Directorate General for Mobility and Transport benadrukt het strategisch belang van waterstof: “Zoals uitgedrukt in de Richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (2014/94/EU) is de Europese Commissie van mening dat waterstof kan bijdragen tot koolstofarm transport. We staan dan ook achter de progressieve expansie van een tankinfrastructuur voor waterstof in Europa. Die infrastructuur vormt immers de ruggengraat en belangrijkste hefboom om waterstofmobiliteit te realiseren.”

SWARM-project

SWARM staat voor ‘Small 4-Wheel fuel cell passenger vehicle Applications in Regional and Municipal transport’. Bedoeling van dit project is in Europa 90 stadswagens in te zetten die door waterstof worden aangedreven. Binnen het project nemen het Brusselse Gewest in België en de Duitse regio Wer-Ems in deel.  Ook diverse universiteiten zijn partners in het consortium. Het project wordt gefinancierd door het European Union’s 7th Framework Programme for the Fuel Cells and Hydrogen Joint Technology Initiative (FP7/2007-2013).

Meer details zijn te vinden op swarm-project.eu.

(Bron: Toyota)

Thema: 
Voertuigen & Technologie
Aandrijving
Rijden op elektriciteit