Corri-Door: snellaadpunten langs Franse autosnelwegen

Sinds eind maart heeft het Franse consortium van energielevernacier EDF en autoconstructeurs Renault, Nissan, BMW en Volkswagen de eerste as geopend waarop om de 80 kilometer een snellaadpunt voor elektrische wagens te vinden is. Met zeven van de acht voorziene operationele snellaadpunten tussen Parijs en het Normandische Caen, is de A13 een eerste belangrijke verkeersas die klaar is voor langeafstandsverplaatsingen met de elektrische wagen.

De oplaadpunten werden geplaatst binnen het project Corri-Door dat 200 snellaadpunten wil installeren om de 80 kilometer op de autosnelwegen. Doelstelling is om langeafstandsverplaatsingen gemakkelijker te maken door de mogelijkheid te bieden om in een halfuur de batterij tot zo’n 80% op te laden.

Europese dimensie

De tweehonderd snelladers maken deel uit van een netwerk van 429 multi-standaard snelladers in tien Europese landen en krijgt daarom ook steun vanuit het Europese Unie TEN-T (Trans European Transport Network) programma.
Zo wordt er 26,3 miljoen euro geïnvesteerd in 10.540 kilometer verdeeld over het Rapid Charge Network (Verenigd Koninkrijk en Ierland), Central European Green Corridors (Oostenrijk, Slowakije, Slovenië, Duitsland (Bayern) en Zagreb), Corri-Door (Frankrijk) en Greening-NEAR (Denemarken en Zweden).

Dirk Beckers, Directeur van het Innovation and Networks Executive Agency (INEA): "Er voor zorgen dat de markt inzet op efficiënte en duurzame transportoplossingen en tegelijkertijd synergiën met energiedistributienetbeheerders bewerkstellingen om het gebruik van alternatieve brandstoffen te bevorderen ter ondersteuning van het Ten-T netwerk is een duidelijke prioriteit voor de Europese Commissie en INEA is hier om de uitvoering van dit beleid te ondersteunen”.

Henrik Hololei, Directeur-generaal van DG Move: “Het transport decarboniseren is een belangrijke doelstelling van de EU 2020-strategie. De vier succesvolle pilotprojecten laten zien hoe gezamenlijke inspanningen van de industrie en de publieke sector het aantal elektrische kunnen verhogen in Europa. We zijn nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk van het transport en we zijn van plan om de verschuiving naar alternatieve brandstoffen en de nodige laadinfrastructuur verder te ondersteunen".

Nauwe samenwerking van belang

Nauw samenwerken met de projectpartners om de innovatieve oplossingen voor de grensoverschrijdende implementatie van nieuwe technologieën en diensten is dan ook van groot belang.

“Er is een duidelijke correlatie tussen de beschikbaarheid van oplaadnetwerk, de ervaren voertuigautonomie en de acceptatie van de elektrische voertuigen door de consument. Dit toekomstgerichte pan-Europees programma heeft de belangrijkste stakeholders bij elkaar gebracht. Deze belangrijke stapjes zijn van vitaal belang voor het behoud van de dynamiek van de groei in de verkoop en het gebruik van de elektrische wagen. De volgende stap is voortbouwen op die groei en de ontwikkeling van nieuwe netwerken in meer landen te ondersteunen. Ook moeten er voorbereidingen komen op de volgende generatie van hogere laadcapaciteitmogelijkheden. Voortdurende investeringen van zowel particuliere als publieke partners is daarom essentieel in de verdere versnelling van de invoering van elektrische voertuigen in Europa en de ondersteuning van vooruitgang in de richting van de milieudoelstellingen van de Europese Unie".

Meer details zijn te vinden op www.corri-door.com.

(Bron: Corri-Door)

Thema: 
Voertuigen & Technologie
Rijden op elektriciteit