Bedrijfsvervoerplan

De planmatige aanpak van duurzame mobiliteit door bedrijven en overheden gebeurt onder de vlag van mobiliteitsmanagement. Via een bedrijfsvervoerplan ('duurzaam' mobiliteitsplan) kan een onderneming het woon-werk- en zakelijk verkeer efficiënter te organiseren, rekening houdend met zowel zakelijke als maatschappelijke belangen (vlot en veilig verkeer, bescherming van het milieu, energiebesparing). Dit gebeurt via het promoten van alternatieven voor het autoverkeer of het voorkomen van autoverplaatsingen.

Om mobiliteitsmanagement te laten slagen is een goede voorbereiding en communicatie onontbeerlijk. Een uitgebreid bedrijfsvervoersplan is niet altijd noodzakelijk. De problematiek kan ook eenvoudig worden benaderd door middel van een zogenaamde quick-scan. Dit omvat enerzijds een bereikbaarheidsprofiel van de site en anders een spreidingskaart en het huidige mobiliteitsprofiel van de werknemers. Op basis van deze kaarten kan men met wat gezond verstand al ver geraken en efficiënte maatregelen detecteren. Opdat maatregelen in praktijk ook effectief zouden blijken, is het informeren en sensibiliseren van de pendelaars evenwel van groot belang. Ook voorafgaand overleg tussen werkgevers en werknemers biedt daarbij een belangrijke meerwaarde.
Bekende maatregelen zijn de organisatie van telewerk of collectief vervoer, het aanmoedigen van carpooling en woon-werkverplaatsingen met openbaar vervoer, de fiets of te voet. Al deze maatregelen komen niet alleen ten goede aan onze mobiliteit en het leefmilieu, maar zijn tevens fiscaal voordelig voor zowel werkgever als werknemer.

Nieuws over dit thema

17/05/2016 - Om Vlaamse bedrijven binnen een periode van 5 jaar hun CO2-emissies voor woon-werk- en dienstverplaatsingen met 20% te verminderen, heeft het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM)  het project ‘Lean & Green Personal Mobility’ vorige maand opgestart. Een kopgroep van 11 bedrijven beet al de spits af, maar meer bedrijven kunnen nog steeds instappen.
21/04/2016 - KBC Verzekeringen, KBC Autolease en VAB hebben hun expertise gebundeld e hun toekomstplannen met KBC Mobility uit de doeken gedaan.  Daniel Falque, CEO KBC Divisie België verduidelijkt: “KBC is een klantgerichte onderneming met een duidelijke maatschappelijke rol. We zijn ervan overtuigd dat het een positieve bijdrage kan leveren aan mobiliteit én verkeersveiligheid en KBC wenst zijn klanten oplossingen aan te reiken. In die zin past mobiliteit perfect binnen het strategisch kader van KBC Groep en KBC België.” Dezelfde trends bij de drie organisaties
11/02/2016 - Nog tot en met 19 februari kunnen Brusselse bedrijven inschrijven voor de 'The Bike Project', een initiatief van Leefmilieu Brussel. Het project sluit aan op de visie van het Brusselse gewest om alternatieven voor de auto, waaronder ook de fiets, te bevorderen. Men wil dan ook het gebruik van de fiets in Brussel, dat verdrievoudigd is, verderzetten.
18/12/2015 - Tijdens een druk bijgewoond evenement van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) is BikeForm, een online platform dat organisaties die bedrijfsfietsen wensen aan te bieden aan hun werknemers in contact brengt met de juiste handelaars, gelanceerd. Daarnaast beschikt deze website over een simulatietool waarmee werkgevers kunnen berekenen hoeveel ze besparen door in te zetten op een fietsbeleid. Ook de pendelende medewerkers kunnen er terecht om hun voordeel te becijferen. Steeds meer medewerkers op de fiets
28/10/2015 - Gedurende een jaar hebben 70 werknemers uit 7 verschillende ondernemingen (BIVV, Ethias, Flexpoint, Janssen Pharmaceutica, Partena Ziekenfonds, Universiteit Gent en VAB) hun vertrouwd vervoermiddel ingeruild voor respectievelijk 61 gewone elektrische fietsen, 4 elektrische bakfietsen, 4 elektrische vouwfietsen en 3 elektrische scooters. Die tweewielers waren uitgerust met dataloggers om alle verplaatsingen te monitoren en via online- en smartphonebevragingen werd bijkomende informatie verkregen van de gebruikers. Voordelen