Mobiliteitsmanagement

Mobiliteitsmanagement is het organiseren van slimme verplaatsingen. Mensen worden geprikkeld alternatieven te gebruiken als fiets, openbaar vervoer, gebruik van P+R, carpool of telewerken. Noden en behoeften van mensen die zich verplaatsen staan centraal, en het draait om oplossingen op maat. Overheden, werkgevers, publiekstrekkers en aanbieders van mobiliteitsdiensten organiseren samen de voorwaarden waarbinnen mensen slimme keuzes kunnen maken.

Mobiliteitsmanagement bij ondernemingen of bedrijfsvervoerplannen hebben als doel de verplaatsingen die met het werk te maken hebben, beter te organiseren. Het gaat hier zowel over de woon-werkverplaatsingen van de werknemers als over de behoeften aan mobiliteit van het bedrijf zelf (zakelijke verplaatsingen).

Het Pendelfonds subsidieert projecten bij bedrijven die een duurzaam woon-werkverkeer bevorderen. Projecten die het aantal autoverplaatsingen voor woon-werkverkeer willen verminderen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming uit het fonds.

 

Een mobiliteitsbudget is een fiscaal interessant budget dat een werknemer vrij kan spenderen aan verschillende vervoersmodi, al dan niet in aanvulling met een bedrijfswagen.

Nieuws over dit thema

17/06/2016 - Eerder deze week heeft het Vlaams Instituut voor Mobiliteit het project ‘Intelligent Mobiliteitsbudget’ afgesloten. Het VIM onderzocht hoe een mobiliteitsbudget kan leiden tot een duurzamer verplaatsingsgedrag. Ook de nodige aanpassingen omtrent de fiscale regelgeving werden samen met strategische partner KPMG geanalyseerd. Proefproject met 123 werknemers
17/05/2016 - Om Vlaamse bedrijven binnen een periode van 5 jaar hun CO2-emissies voor woon-werk- en dienstverplaatsingen met 20% te verminderen, heeft het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM)  het project ‘Lean & Green Personal Mobility’ vorige maand opgestart. Een kopgroep van 11 bedrijven beet al de spits af, maar meer bedrijven kunnen nog steeds instappen.
02/05/2016 - Wie dagelijks pendelt ken het fenomeen: volle treinwagons. Om te weten te komen of de trein vroeger of later iets minder druk is, willen TreinTramBus en iRail.be de ‘Spitsgids’ toevoegen aan de reeds bestaande IRail-app. Spitsgids moet een handige toepassing worden die voorspelt hoe druk het is op jouw trein en je op tijd meldt wanneer je beter wat vroeger of later vertrekt.  Op basis van opvraagdata zal de app berekenen hoe vol de trein zit. Wanneer jouw trein te vol zit, meldt jouw app naar keuze (RailerApp (iPhone), iRail.be (web) of BeTrains (Android)) je dat.
21/04/2016 - KBC Verzekeringen, KBC Autolease en VAB hebben hun expertise gebundeld e hun toekomstplannen met KBC Mobility uit de doeken gedaan.  Daniel Falque, CEO KBC Divisie België verduidelijkt: “KBC is een klantgerichte onderneming met een duidelijke maatschappelijke rol. We zijn ervan overtuigd dat het een positieve bijdrage kan leveren aan mobiliteit én verkeersveiligheid en KBC wenst zijn klanten oplossingen aan te reiken. In die zin past mobiliteit perfect binnen het strategisch kader van KBC Groep en KBC België.” Dezelfde trends bij de drie organisaties
18/04/2016 - Van 16 tot 22 september is het opnieuw de Europese Week van de Mobiliteit. Thema van dit jaar is ‘Slimme en duurzame mobiliteit, een investering voor Europa’, een verwijzing naar de nauwe banden tussen transport en economie.