1 Mrt 2012Printervriendelijke versieSend to friend

Bike Experience voor meer fietsers naar het werk

Gepubliceerd door: Peter B

Van vandaag tot en met 31 maart kan wie dagelijks bumper aan bumper rijdt in Brussel zich inschrijven voor de derde editie van Bike Experience. Dat is een initiatief van de Brusselse fietsverenigingen en gecoördineerd door Pro Velo in samenwerking met Mobiel Brussel.

Wie al langer zin heeft om de files achter zich te laten maar de fiets niet durfde te nemen, krijgt nu de kans om over te stappen op de fiets onder begeleiding van een ervaren fietser. Van 2 tot 16 mei kunnen de deelnemers op die veilige manier de voordelen van de fiets ontdekken.

Duwtje in de rug
Al 13 jaar op rij stijgt het aantal fietsers in het Brusselse Gewest. Recente cijfers wijzen uit dat in het woon-werkverkeer van de Brusselaars de fiets al goed is voor een aandeel van 7,8 procent.

Sommige potentiële fietsers hebben echter een duwtje in de rug of een beetje advies nodig om zich in het Brusselse verkeer te wagen. Op initiatief van de Brusselse fietsorganisaties (Pro Velo, GRACQ, Fietsersbond, CyCLO, Les Ateliers de la rue Voot), werd in 2010 Bike Experience in het leven geroepen.

Behoefte aan ervaring
“De vorige edities van Bike Experience waren meteen een schot in de roos en toonden aan dat er duidelijk behoefte is aan zo’n ‘ervaringen’. Maar liefst 89 procent van de deelnemers bleef daarna wekelijks de fiets gebruiken voor zijn woon-werkverkeer. Als sensibiliseringsactie maakt Bike Experience ook deel uit van het Fietsplan 2010-2015 van de Brusselse regering. Daarmee zetten we een serieuze stap in de richting van een fietsbaar Brussel”, zegt Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille.

Met de slogan ‘De files kunnen je rug op? Neem de fiets!’ daagt Bike Experience de Brusselse automobilisten dit jaar uit om van 2 tot 16 mei 2012 de wagen in te ruilen voor de fiets. Zo kunnen zij ‘aan den lijve’ de voordelen van de fiets ondervinden.

“Klaar om de gewoontes te veranderen”
“Vóór mijn Bike Experience weigerde ik de fiets te gebruiken. Ik was doodsbang voor het Brusselse verkeer!”, getuigt Nuria Antia, die deelnam aan de vorige editie. “Mijn traject, van de Belliardstraat tot aan m’n werk, duurt een half uur. Pierre, mijn Coach, nam me mee op een parcours dat me beviel, langs veilige en aangename routes. Mijn Coach is een echte pro: hij toonde me alle plaatsen waar ik moet opletten en wees me op de gevaren. En het belangrijkste: hij staat elke ochtend goedgezind voor mijn deur! Na drie dagen coaching, ben ik klaar om mijn gewoontes te veranderen! Ik raad jullie allemaal aan om de volgende editie van Bike Experience niet te missen!”

Blijvend effect
Vorig jaar namen 137 automobilisten deel aan de actie, onder hen veel vrouwen en hoofdzakelijk 22- tot 55-jarigen. Voor het overgrote deel ging het om woon-werkverplaatsingen van minder dan vijf kilometer. Bovendien bleek uit enquêtes na de campagne dat 93 procent van de deelnemers tevreden was over de actie. En vooral: 89 procent nam na het experiment nog steeds de fiets naar het werk.

Bedrijvencompetitie
Nieuw bij deze editie, tot slot, is dat men ook met het bedrijf kan meedoen aan Bike Experience. Wie meent samen te werken met enkele potentiële Bikers of Coaches, kan zich met zijn collega’s inschrijven voor ‘Bike Experience Challenge’. Dat is een vriendschappelijke fietswedstrijd tussen de Brusselse bedrijven.

Bedoeling van de ‘Challenge’ is binnen het bedrijf zoveel mogelijk Bikers en Coaches te rekruteren. Het bedrijfslogo met het aantal deelnemers komt gedurende de hele campagne op de website te staan. Kortom, een wedstrijd die niet alleen bevorderlijk is voor de werksfeer, maar ook nog eens bijdraagt tot een fietsvriendelijk imago. Meer info vindt u in de rubriek ‘Bedrijven’ op de campagnewebsite.

Klaar om deel te nemen?

Om na te gaan of u geschikt bent om de wagen te laten staan, stelde Bike Experience een kleine checklist op. Antwoordde u bij minstens 5 vragen ‘ja’? Dan is Bike Experience zeker iets voor u:

1.   Gaat u met de auto naar het werk?
2.   Staat u ’s ochtends vaak in de file?
3.   Vindt u in de file staan stresserend?
4.   Woont u verder dan vijf kilometer van uw werk?
5.   Hebt u vaak moeite om een parkeerplaats te vinden?
6.   Zou u graag meer aan uw conditie werken, maar hebt u er de tijd niet voor?
7.   Betaalt uw werkgever een vergoeding aan mensen die met de fiets komen?
8.   Wilt u graag onafhankelijk zijn van de auto en het openbaar vervoer?
9.   Hebt u al eens uitgerekend hoeveel de wagen u jaarlijks kost?
10. Wilt u graag een steentje bijdragen tot het milieu?

Naast fietsers is Bike Experience ook op zoek naar coaches. Meer informatie vindt u op www.bikeexperience.be. Daar vindt u ook de getuigenissen van de eerdere deelnemers.