Fiscaliteit

Het is belangrijk te weten welke belastingen er zijn inzake mobiliteit en hoe deze in elkaar zitten. Door deze te begrijpen, kan er ook rekening mee worden gehouden en geld worden bespaard.

De bedrijfswagen is in Vlaanderen fiscaal interessant. Werkgevers gebruiken dit vaak om de loonkosten te verlagen, vandaar de term ‘salariswagen’.  Afhankelijk van het type wagen zijn er fiscale voor- en nadelen aan verbonden.

Er zijn heel wat alternatieven aan de bedrijfswagen. Hiervoor bestaan al verschillende fiscale incentives. Door hier optimaal gebruik van te maken, kunnen de woon-werkverplaatsingen duurzamer en goedkoper worden gemaakt.

Steeds meer stemmen gaan op om een alternatief te zoeken voor de fiscaal aantrekkelijke bedrijfswagen. Milieu- en congestieproblemen maken de auto geen garantie meer biedt voor flexibele, snelle en duurzame mobiliteit. De alternatieven zijn voorhanden, maar het combineren van openbaar vervoer, de fiets en andere is in ons land praktisch en administratief echter niet zo eenvoudig. De invoering van een multimodaal mobiliteitsbudget kan bedrijven interessante oplossingen bieden. 

Nieuws over dit thema

17/06/2016 - Eerder deze week heeft het Vlaams Instituut voor Mobiliteit het project ‘Intelligent Mobiliteitsbudget’ afgesloten. Het VIM onderzocht hoe een mobiliteitsbudget kan leiden tot een duurzamer verplaatsingsgedrag. Ook de nodige aanpassingen omtrent de fiscale regelgeving werden samen met strategische partner KPMG geanalyseerd. Proefproject met 123 werknemers
14/03/2016 - Binnen 17 dagen (01 april 2016) gaat in heel België de slimme kilometerheffing voor voertuigen van meer dan 3,5 ton, voornamelijk op autosnel- en ringwegen, van start. De bestellingen en verzendingen van On Board Units kwamen goed op dreef sinds de tweede week van februari, aldus Viapass, de overheidsinstantie die de kilometerheffing coördineert en controleert.
09/02/2016 - Om als overheid een maximale impact te verkrijgen van de Vlaamse subsidies voor elektrische voertuigen, pleit Autodelen.net voor een subsidie per aantal huishoudens die samen gebruik maken van een elektrisch voertuig.
26/01/2016 - Vanaf 1 april 2016 gaat de slimme kilometerheffing van start op diverse autosnel- en autowegen. Technologiefederatie Agoria, de Brusselse ondernemersorganisatie Beci en handels- en dienstenfederatie Comeos vragen alvast dat de Brusselse regering de opbrengsten van deze heffing volledig herinvesteert in mobiliteit: “Met name in maatregelen om de filedruk te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren.
13/01/2016 - Om de toekomstige (Vlaamse) bestuurders van een op elektriciteit of waterstofaangedreven wagen wegwijs te maken in het premiestelsel van de Vlaamse overheid, heeft sectorvereniging TRAXIO een informatiefiche opgesteld. De toekomstige bestuurder kan onmiddellijk het voordeel van de premie berekenen, evenals de impact op de totale gebruikskost. “Hopelijk wordt 2016 dan ook het jaar van de doorbraak”